De ce nu-mi scrii?

O imprimantă poate să scrie prost (sau deloc) din motive:

– hardware: imprimanta sau comunicaţia dintre calculator şi imprimantă au anumite defecte
– software: sistemul de operare al calculatorului sau driverul imprimantei funcţionează defectuos
– de cartuş

În continuare ne vom ocupa doar de malfuncţionarea din motive de cartuş; presupunem că imprimanta e pornită, alimentată cu hârtie şi conectată la calculator; ea a funcţionat normal până ce i-aţi înlocuit cartuşul, iar după aceea:

Imprimanta nu scrie nimic; pe ecranul calculatorului sau al imprimantei apar mesaje de eroare legate de cartuş sau luminiţele de la panoul imprimantei se aprind într-un mod pe care nu-l vedeaţi de obicei; imprimanta nu trage hârtia

Acest comportament semnalează faptul că imprimanta nu recunoaşte cartuşul deoarece acesta e incorect instalat, incompatibil cu imprimanta sau defect.

Scoateţi cartuşul din imprimantă; verificaţi contactele electrice ale cartuşului şi pe cele corespunzătoare din imprimantă -- ele trebuie să fie curate; pentru siguranţă e bine să le ştergeţi cu o cârpă uscată şi curată.

Instalaţi din nou cartuşul urmând cu atenţie instrucţiunile din manualul imprimantei.

Dacă eroarea persistă, asiguraţi-vă că aveţi un cartuş compatibil cu imprimanta; aici sunt mai multe de spus:

– anumite cartuşe se fabrică în versiuni diferite de capacitate: unele standard iar altele "mari" (arată la fel ca primele, dar conţin mai multă cerneală sau toner); anumite modele de imprimante funcţionează cu versiunea standard a cartuşului sau cu cea "mare", dar alte modele funcţionează doar cu versiunea standard.

De exemplu, Canon produce cartuşele PG-40 (standard) şi PG-50 ("mare"); imprimanta PIXMA MP-450 funcţionează cu oricare dintre aceste cartuşe, în timp ce PIXMA IP-1800 funcţionează doar cu cel standard.

Verificaţi dacă folosiţi cartuşul potrivit pentru imprimanta dv.

– dacă folosiţi un cartuş reumplut, trebuie ştiut că anumite modele de cartuşe pot funcţiona, reumplute, în anumite imprimante, dar nu şi în altele.

Dacă aţi stabilit că folosiţi un cartuş compatibil cu imprimanta dar eroarea de mai sus nu dispare, cartuşul e aproape sigur defect şi trebuie schimbat.

Imprimanta nu scrie nimic, dar trage hârtia; nu apar mesaje de eroare

Cauză: cele mai multe cartuşe noi au o bandă protectoare a capului de scriere (cele inkjet) sau un sigiliu al rezervorului, de forma unei benzi (cele de toner); dacă ele nu sunt înlăturate la instalarea cartuşului, acesta nu va elibera cerneală (sau toner), iar imprimanta nu va scrie.

Remediu: înlăturaţi banda protectoare/sigiliul de care aminteam mai sus.

Alte cauze: cartuş de proastă calitate, incorect reumplut, uscat, uzat, defect.

Rezolvare: vorbiţi cu vânzătorul cartuşului sau cu cel care l-a reumplut (dacă e cazul); de cele mai multe ori asemenea cartuşe trebuie schimbate.

Imprimanta scoate o pagină de slabă calitate (de la caz la caz: cu dungi orizontale albe, culori fade sau lipsă, dungi verticale, defecte de imprimare la intervale regulate, fond gri sau chiar negru); nu apar mesaje de eroare

Cauză: cartuş de proastă calitate, incorect reumplut, parţial uscat, uzat, defect.

Rezolvare: vorbiţi cu vânzătorul cartuşului sau cu cel care l-a reumplut; de multe ori asemenea cartuşe trebuie înlocuite.

#

Dacă imprimanta e murdară în interior de praf, cerneală (sau toner), ea trebuie curăţată, de preferinţă la un service, chiar dacă deocamdată funcţionează normal; murdăria se datorează utilizării îndelungate a imprimantei, dar şi cartuşelor de slabă calitate sau incorect reumplute – ele pierd cerneală sau toner care, ajunse în imprimantă, pot produce defecte electrice sau mecanice sau nerecunoaşterea cartuşului de către imprimantă.

înapoi la Articole
(C) 2011-2023 Togo Print SRL