La înlocuirea cartuşelor imprimantei

Dacă înlocuiţi pentru prima dată cartuşele imprimantei dv., iată câteva bune practici:

Ce vă trebuie

  • Manualul imprimantei (User's Guide) sau Quick Start Guide: de obicei veţi găsi acolo codurile cartuşelor cu care imprimanta funcţionează şi instrucţiuni pentru înlocuirea lor; descărcaţi manualul de pe site-ul fabricantului, dacă nu-l aveţi la îndemână.
  • Imprimanta: să fie pornită, conectată la calculator şi alimentată cu hârtie.
  • Noul cartuş: dacă acest cartuş e nou-nouţ, nu-l scoateţi încă din ambalajul original -- vom vedea mai jos de ce.

Ce nu vă trebuie

  • Șurubelniţe, cleşti, diplomă de inginer: oricine poate înlocui consumabilele imprimantelor, fără instrumente ajutătoare.

Regulile

  • Cartuşul se înlocuieşte atunci când imprimanta afişează un mesaj care cere acest lucru sau atunci când calitatea imprimării scade semnificativ (culorile sunt fade sau unele culori lipsesc).
  • Nu amânaţi înlocuirea unui cartuş inkjet care s-a golit; deşi unele imprimante mai vechi pot funcţiona cu un cartuş gol sau aproape gol, utilizarea imprimantei în aceste condiţii poate duce la înfundarea cu cerneală uscată sau la deteriorarea definitivă prin supraîncălzire a duzelor capului de scriere.
  • Dacă utilizaţi des imprimanta, e bine să aveţi mereu un cartuş nou (nu e nevoie de mai multe) de rezervă, pentru a nu fi luat prin surprindere de golirea cartuşului

Acţiunea

I. Scoateţi din imprimantă vechiul cartuş

Deschideţi capacul imprimantei (sau, la anumite modele, un panou frontal); de cele mai multe ori, în cazul imprimantelor inkjet, carul care poartă cartuşele se va deplasa automat într-o poziţie dedicată înlocuirii; la anumite imprimante e nevoie să apăsaţi pentru asta pe un buton special; la unele imprimante laser color, va trebui să alegeţi dintr-un meniu, de la panoul de comandă al imprimantei, culoarea pe care vreţi s-o schimbaţi.

Manualul imprimantei vă va spune exact ce trebuie să faceţi pentru a aduce cartuşul în poziţia de înlocuire.

Imprimantele au un mecanism de retenţie a cartuşului care diferă de la model la model; nu există o metodă universal-valabilă pentru a extrage cartuşul din orice imprimantă; consultaţi manualul imprimantei pentru a afla cum trebuie acţionat mecanismul de retenţie în sensul eliberării cartuşului.

Nu forţaţi mecanismele; dacă ceva "nu merge", opriţi-vă şi asiguraţi-vă că respectaţi procedura de înlocuire.

Există o convenţie tacită, aproape întotdeauna respectată de producători, asupra culorii elementelor care trebuie acţionate pentru înlocuirea cartuşului: albastru sau verde -- pârghie pentru eliberarea cartuşului sau mâner pentru manipularea lui; portocaliu: element de protecţie a cartuşului nou (el trebuie înlăturat la instalare).

E bine ca, înainte de a scoate cartuşul, să-i memoraţi culoarea şi poziţia, pentru a nu ezita al instalarea cartuşului nou.

Extrageţi cartuşul din imprimantă.

II. Un moment de reflecţie

Comparaţi acum codul vechiului cartuş (care se află înscris pe eticheta cartuşului, într-un loc vizibil), cu codul noului cartuş (care se află înscris pe ambalaj, într-un loc nu totdeauna vizibil); dacă aceste coduri nu coincid şi aveţi îndoieli cu privire la compatibilitatea lor, vorbiţi cu vânzătorul cartuşului şi clarificaţi lucrurile acum! Deoarece aţi urmat sfatul nostru de-a nu desface deocamdată cartuşul din ambalajul original, nu va fi nici o problemă ca, în cazul unei greşeli (dv. aţi comandat greşit sau vânzatorul a livrat greşit -- errare humanum est*), cartuşul să vă fie schimbat.

III. Instalaţi noul cartuş

Scoateţi cartuşul din cutia lui. De multe ori veţi găsi acolo instrucţiuni de instalare a cartuşului.

Cartuşele inkjet au o protecţie a capului de scriere sub forma unei benzi sau a unui capişon de plastic; înlăturaţi-o.

Cele mai multe cartuşe de toner au un sigiliu al rezervorului, sub forma unei benzi de plastic; înlăturaţi-l.

Instalaţi cartuşul în imprimantă, efectuând operaţiiile inverse demontării.

IV. Verificaţi cartuşul

O dată cartuşul instalat, imprimantele efectuează, de obicei automat, un ciclu de mentenanţă care constă în amorsarea cernelii sau a tonerului (depinde de tipul imprimantei), curăţarea şi calibrarea sistemului de imprimare. La unele imprimante această secvenţă durează câteva minute. La sfârşit, imprimanta scoate o pagină de test.

Imprimantele mai vechi sau mai simple nu efectuează automat operaţiile de mai sus; e nevoie ca dv. să le efectuaţi, folosind softul imprimantei.

Dacă pagina de test pe care aţi obţinut-o arată bine, atunci imprimanta e gata de-a fi folosită; dacă nu, repetaţi operaţia de curăţare.

Dacă nici acum pagina de test nu arată bine sau nu reuşiţi s-o imprimaţi deloc, citiţi articolul nostru, De ce nu-mi scrii?

Ce facem cu cartuşul gol?

După înlocuire, rămânem cu unul sau cu mai multe cartuşe goale. A le arunca la gunoi trebuie să fie ultima opţiune, deoarece cartuşele de imprimare sunt produse din materiale plastice şi conţin resturi de cerneală sau de toner care nu sunt biodegradabile, şi vor polua natura timp de câteva sute de ani; în plus, aruncând cartuşele nu câştigăm nimic.

  • Multe cartuşe pot fi reumplute şi refolosite. Reumplerea cartuşelor, deşi e descurajată de fabricanţii de imprimante, reduce poluarea naturii, economiseşte energie şi aduce utilizatorilor economii băneşti importante.

    Reumplerea cartuşelor inkjet e în general o operaţie simplă şi poate fi făcută de oricine, folosind un kit de refill; pentru reumplerea cartuşelor laser e mai bine să apelăm la o firmă specializată.

  • Cartuşele inkjet trebuie reumplute şi instalate în imprimantă repede (la cel mult câteva zile de la golire), altfel se înfundă cu cerneala uscată.

  • Cartuşele goale pot fi trimise unei firme care le colectează pentru reciclare; unii reciclatori oferă mici sume de bani pentru anumite modele de cartuşe (nu vă aşteptaţi să vă echilibraţi bugetul vânzând cartuşe goale, dar în orice caz scăpaţi de ele).

  • Câţiva fabricanţi de imprimante au programe de colectare proprii. Astfel, Lexmark oferă o reducere importantă de preţ la cumpărarea anumitor cartuşe (aşa-numitele cartuşe RP), cu condiţia ca ele să fie trimise, după golire, unei firme de reciclare, iar Epson şi HP preiau şi reciclează propriile cartuşe goale; mai multe informaţii aici.


    * (lat.) errare humanum est = a greşi e omeneşte

înapoi la Articole
(C) 2011-2023 Togo Print SRL